1989

In 1989 begon het allemaal. Op een veld, een paar honderd meter van de abdij van Herckenrode te Hasselt, werd een nieuwe aspergeveld aangeplant door de ouders van Luc. In de lente van 1990 werden de eerste asperges geoogst. De kwaliteit bleek voortreffelijk en de asperges zagen er verrassend wit uit. De gekozen locatie bleek een schot in de roos. Hard werken was echter nodig omdat er soms tot 2x per dag asperges ‘gestoken’ moesten worden. Na elk intensief aspergeseizoen werd er een groot ‘aspergefeest’ georganiseerd. Iedereen die zijn steentje had bijgedragen kon genieten van een barbecue en een dansfeest dat doorging tot in de vroege uurtjes!

1991

Vanaf de beginjaren werden de asperges gesorteerd op de boerderij in Herk-de-Stad. De eerste 2 jaar in een klein stalletje, vanaf 1991 gebeurde dit in een nieuwe aardappelloods die in de winter werd gebruikt als aardappelopslag en in het voorjaar dienst deed als sorteerloods voor asperges.

De 4 kinderen van Toon en Toos Lavrijsen voelden zich ook thuis op het aspergeveld. Spelen en ravotten op de aspergebedden en later werd het eerste zakgeld verdiend met het steken van asperges. De ervaren stekers leerden hen de asperges te ‘vinden’, net voordat ze boven de grond uit staken omdat ze anders violet verkleurden.

1998

In 1998 kwam er een kantel moment. Het eerste aspergeveld op Herkenrode was stilaan op het einde van de productieperiode. Er moest beslist worden of er al dan niet een nieuw aspergeperceel zou worden aangeplant. Door de slechte veilingprijzen en hard labeur was het geen eenvoudige keuze. Na veel wikken en wegen, werd beslist om toch een nieuw aspergeveld aan te leggen. Deze keer langs de hoeve in Herk-de-Stad. Op dit nieuwe perceel werd gebruik gemaakt van plastic folie om de oogst lichtjes te vervroegen én om meer witte asperges te oogsten.

2000

Het gebruik van de zwart-witgekleurde folie blijkt een succes. De kwaliteit van de asperges wordt nog beter en het tijdstip van oogsten kan iets beter worden ingeschat. Er worden oogstkarren aangeschaft. Deze karretjes tillen de plastiek op en leggen deze in 1 werkgang weer terug op het bed.
Aspergeliefhebbers vinden steeds beter hun weg naar onze sorteerloods om verse asperges rechtstreeks bij de boer te kopen.

2006

Om aan de wensen van onze klanten te voldoen, komt er een schilmachine. De machine schilt de asperges met 16 mesjes precies verdeeld over de omtrek van de asperge. De geschilde asperges worden meteen vacuüm verpakt. Door deze nieuwe verpakking kunnen geschilde asperges een 5 tal dagen in de koelkast bewaard worden zonder smaak -of kwaliteitsverlies. De vraag naar geschilde asperges loopt gestaag want vanaf nu hoeft de klant niet meer te schillen en tovert hij binnen de 10 minuten een heerlijk aspergegerecht op tafel. 

2008

In 2008 was het tijd voor een nieuwe verwerking – en verkoopsruimte. De nieuwe hoevewinkel staat vlak langs de oude sorteerloods. In mei 2008 werd de nieuwe hoevewinkel ingehuldigd tijdens een opendeurdag. Was u er niet bij? Dan heeft u heel wat gemist. Deze dag stond volledig in het teken van de klant. Er was zoveel te doen: rondleiding, kookdemonstratie, film, wedstrijd, wijnproeverij, hapjes en tapjes. Het was reuze gezellig!

2009

U bent als klant zeer belangrijk voor ons. U kunt bij ons terecht voor al uw vragen omtrent asperges. Hoe worden ze geteeld? Hoe maakt u ze het best klaar? Kan je asperges invriezen? Om op al deze vragen een antwoord te bieden en nog veel meer informatie te delen met onze klanten werd deze website gemaakt.

2014

De aankoop van een nieuwe sorteermachine dient zich aan. Er wordt gekozen voor een machine die de asperges automatisch sorteert volgens een 10 tal criteria zoals dikte, kleur en vorm. Dit gebeurt door middel van een camera, die van elke asperge 5 foto’s neemt en vervolgens de asperges bij de juiste klassering legt.

2015

De bedrijfsoverdracht van vader Toon naar zoon Luc is een feit. Luc zit boordevol nieuwe ideeën en wil samen met Sofie de tak van de asperges verder uitbreiden. Er wordt gebruikt gemaakt van nieuwe productiemethodes zoals de aanleg van asperges in de serre en ook de verwarmde teelt doet zijn intrede. Er wordt een 5 jaren plan opgemaakt waarbij er gekozen wordt voor nieuwe rassen en spreiding in de oogst.

 

 

2019

Het in 2015 opgestelde plan wordt jaarlijks geëvalueerd en ook dit jaar is dit niet anders. Er wordt beslist om op dezelfde lijn verder te gaan. Tijdens de wintermaanden worden nieuwe klanten gezocht. We richten ons vooral op horecazaken, zelfstandige supermarkten en detailhandelaars die oog hebben voor vers en lokaal product.

Ook gaan we aan de slag met een nieuwe uitdaging: Grondwitloof.
Deze wintergroenten lijkt ons goed te combineren met asperges. Het is een leerproces dat elk jaar meer en meer vorm krijgt.

2020

Het bedrijf is in volle groei. Al de eerder aangeplante asperges zijn in productie. Er worden een 30 ha asperges geoogst, gesorteerd en verkocht. 

De hoevewinkel draait op volle toeren. Door de Corona-pandemie die in het voorjaar van 2020 zijn opwachting maakt, is de vraag naar lokale producten groter dan ooit. Ons gamma aan nevenproducten wordt groter. We verkopen nog meer verse producten van Collega’s. Dat smaakt natuurlijk!

Plannen die al enkele jaren op de plank liggen, worden nu, omdat de noodzaak ervan zich opdringt, uitgewerkt. Er wordt gestart met een webshop voor Asperges en de levering ervan aan huis. Deze formule blijkt zeer succesvol. Luc en Sofie nemen tijdens de wintermaanden de tijd om het concept verder uit te werken en om zo asperges te kunnen leveren in gans Vlaanderen.